Skip to main content

Deze week mocht ik een paar filmpjes maken voor het tv-programma EénVandaag. Dat was niet de eerste keer. Twintig jaar geleden liep ik daar ook al eens rond. Toen als 25-jarige stagiair, met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en gedrevenheid maar totaal onervaren en naïef, op jacht naar nieuws. Nu als freelance verslaggever. Nog steeds nieuwsgierig en gedreven maar gelukkig iets meer ervaren en iets minder onbevangen.

Dagelijks staat EénVandaag in de kijkcijfer top-tien

Hoewel het programma twintig jaar geleden nog 2Vandaag heette, is er in de kern niet veel veranderd. Logisch, aan de ene kant. Al jaren is EenVandaag voor circa één miljoen mensen hun dagelijkse portie achtergrond bij het nieuws. Gegoten in de vorm van toegankelijke, laagdrempelige reportages. Bijna dagelijks staat EénVandaag in de kijkcijfer top-tien. Dus waarom zou je sleutelen aan zo’n concept dat zich dag-in-dag-uit bewijst?

Soms duurt een filmpje van twee minuten al te lang

Aan de andere kant: de wereld van vandaag is niet meer de wereld van twintig jaar geleden. Daarmee zeg ik niets nieuws. De hoeveelheid aan informatie die er nu elke dag over ons heen gestort wordt via radio, tv en internet (social media, Facebook etc.), is onvoorstelbaar groot. Ter vergelijking: op één dag krijgen we nu meer informatie binnen, als honderd jaar geleden in een heel mensenleven. We kijken en klikken ons suf op mobiel en tablet maar een filmpje kijken van twee minuten, is soms al te lang. De moderne mens is verwend, snel afgeleid en overprikkeld. Lang leve de digitale revolutie.

Er zijn genoeg mensen die om 18.00 uur naar het NOS Journaal kijken

Gelukkig zijn er ook mensen die niet de hele dag online zijn, mensen die nog een krant lezen, naar de radio luisteren en om 18.00 uur het NOS journaal aanzetten na het eten. Dat is, toegegeven, de wat oudere doelgroep. Maar de publieke omroep is er voor iedereen, dus ook voor deze groep. Dezelfde groep waar ze ook in de Tweede Kamer rekening mee (moeten) houden. Krols 50Plus partij staat op negen zetels in de peilingen. Mijn eerste documentaire maakte ik over Henk Krol en ooit liep ik stage bij 2Vandaag. De cirkel is rond, zullen we maar zeggen.

Bekijk hier een aantal bijdragen die we maakten voor EénVandaag.

Is voetballen op kunstgras gevaarlijk?

Gezocht: Een nieuw regeringsvliegtuig

De Bijlmermeer bestaat 50 jaar. Was dit grote nieuwbouwproject een goed plan?