Skip to main content

Het omroepbestel uit 1920 is niet meer van deze tijd. Deze conclusie trekt het Commissariaat van de Media naar aanleiding van een rapport, dat op dinsdag 4 juli 2022 verscheen. Ik zet het jaartal er voor de zekerheid maar even bij. Door de huidige organisatie – met elf omroepen in het bestel waarvan de zes grootste gefuseerd zijn –  is het onmogelijk in te haken op technologische ontwikkelingen en verandering van de mediamarkt. De iphone bestaat 15 jaar maar nu pas staat het zwart op wit: het omroepbestel is gedateerd en jongeren dreigen af te haken.

Als je goed om je heen kijkt en je eigen kinderen een paar dagen bestudeerd, zou mijn conclusie eerder zijn: de jongeren zijn allang afgehaakt en die krijg je ook niet meer terug. Daar kan geen herhaling van De Nationale Kaktest tegenop.

In plaats van dat de huidige staatssecretaris Gunay Uslu (D66 en moeder van twee kinderen van 17 en 20) de conclusie overneemt en onmiddellijk aan de slag gaat, komt er in het najaar een commissie die het hele onderzoek van het Commissariaat nog eens dunnetjes over doet.

Haagse Ziekte

De Haagse Ziekte heeft nu dan ook eindelijk Hilversum bereikt. We weten niet wat we er mee aan moeten dus brengen we een commissie, een taskforce of een zoveelste werkgroep in stelling die alles nauwkeurig gaat onderzoeken. Hun conclusie zal niet anders zijn.

Het probleem in het kort: enerzijds willen de omroepen zich graag profileren maar is wat regels betreft teveel gebonden aan de NPO. Bijvoorbeeld wat ze uitzenden en op welk platform (mogen we op YouTube of niet?) Anderzijds interesseert het werkelijk helemaal niemand welke omroep een bepaald programma uitzendt of wat het BNN/VARA sausje is aan de talkshow tafel.

Een programma is goed, of niet goed. Een programma wordt gewaardeerd of niet gewaardeerd. Kijkcijfers zijn hierin nog steeds doorslaggevend. En niet de ‘kleur’ van de omroep. Vraag een willekeurige jongeren twee omroepen te noemen en het antwoord zal zijn Tik en Tok.

Ongehoord Nederland

Misschien dat de conclusie dan ook moet zijn om definitief afscheid te nemen van de omroepen in de huidige vorm. Zijn we gelijk van Ongehoord Nederland verlost, die met een boete van 90.000 euro voor het moedwillig verspreiden van desinformatie, aardig op weg is historie te schrijven. Na een volgende sanctie kan Uslu besluiten dat het over en uit is voor de aspirant omroep.

Verder zijn twee publieke zenders meer dan genoeg. Eén zender (Nederland 1) voor Nieuws & Sport, verzorgd door de NOS en één zender (Nederland 2) voor de verdieping met achtergronden bij het nieuws en kunst en cultuur, verzorgd door de NTR. Samen met de NOS de enige twee taakomroepen met een wettelijke opdracht. De omroepverenigingen met leden, kunnen we missen als kiespijn.

Op deze manier wordt een zo breed mogelijk publiek geïnformeerd. Voor entertainment en vermaak (nu ook nog een taak van de publieke omroep) kan iedereen terecht bij de commerciële omroepen of streamingsdiensten. Ik weet zeker dat RTL direct klaarstaat om André van Duin en Janny van der Heijden binnen te halen. Ondertussen kijken we de Tour en EK-vrouwenvoetbal en bingewatchen we vrolijk de zomer door.

Over de auteur:

Olaf van Rijnsoever werkte vroeger bij tv maar volgt het wereldje nu op gepaste afstand. Nieuwe programma’s, kijkcijfers, AD-bitch Angela de Jong en de laatste VOD ontwikkelingen, vormen nog altijd een bron van inspiratie. Op deze plek zo nu en dan wat bespiegelingen van een betrokken buitenstaander.