Skip to main content

Sinds deze week hangen twee originele kunstwerken van Jaap Drupsteen bij ons op kantoor in Utrecht. En eerlijk is eerlijk, daarmee halen we een heel klein stukje tv geschiedenis in huis.

De gevel van het kleurrijke instituut voor Beeld en Geluid in het Hilversumse Mediapark is ontworpen door Jaap Drupsteen en bevat allerlei afbeeldingen uit de nationale tv-geschiedenis.

Drupsteens ontwerp bestaat uit 2.244 glazen platen waarmee in totaal 748 typerende momenten vastgelegd zijn. Al deze mozaïeken bevatten ook nog eens een reliëf waardoor er voor ieder afzonderlijk ontwerp een mal van hout gemaakt moest worden. Een echt monnikenwerk. Vandaar waarschijnlijk dat een groot deel van deze ‘houten schilderijen’ lange tijd bewaard is gebleven.

Jaap Drupsteen is een bekende Nederlandse ontwerper die eerder verantwoordelijk was voor het ontwerp van ons oude briefgeld en ook ons huidige paspoort is door hem ontworpen. Zijn eerste briefje was het nieuwe 25 gulden biljet uit 1989 en zijn laatste komt uit 1997: het tientje.

10 gulden ontwerp Drupsteen     25 gulden ontwerp Drupsteen

Tien jaar nadat het instituut voor Beeld en Geluid haar deuren opende, hangt nu dus een echte Drupsteen bij ons aan de muur. Je moet heel goed kijken maar het is Simon Carmiggelt die één van zijn boeken signeert. Een stukje Beeld en Geluid historie op de Stieltjesstraat. Fantastisch toch?

Drupsteen op kantoor