Skip to main content

Daan Schuurmans scoort elke woensdag mooie cijfers met Het Verhaal van Nederland. Een peperdure productie van de NTR over de geschiedenis van ons land. Slimme zet van de publieke omroep. De steeds ouder wordende doelgroep kun je alleen blijven bedienen door thema’s voor te schotelen die vooral in de smaak vallen bij ouderen: het verleden dus.

Zo doet Verborgen Verleden het ook al jaren goed. Samen je levensgeschiedenis induiken op zoek naar onbekende verhalen van je voorouders. Spannend, jazeker. Maar soms ook tenenkrommend langzaam allemaal. Fast forward naar het laatste kwartier en je bent weer helemaal bijgepraat.

Meester van de terugblik is natuurlijk Matthijs van Nieuwkerk. Niet voor niets is Forever Young één van de populairste rubrieken van zijn zaterdagavondshow. Hoe goed of innemend de gesprekken (en de zwart/wit filmpjes) ook zijn, het heeft een hoog ‘vertel-nog-eens-oudje’ gehalte. Op zich weinig mis mee maar de verhalen van Neelie Kroes (80), Herman van Veen (77) of Joost Prinsen (79), boeit een 23e jarige maar weinig.

Nee, dan NPO 3, zogenaamd de jongeren zender. Die zender zouden ze beter in z’n geheel morgen kunnen verplaatsen naar YouTube. Of naar NPO Start desnoods. Want alleen al aan de programmatitels zie je de paniek van de zenderbazen in de ogen: Sas heeft een SOA, Zeikwijven, Dat Snap Je Als je Ouder Bent en To Bi or not to Bi. ‘We moeten vernieuwen, anders lopen de jongeren weg.’ Nou ik heb nieuws: die zijn tien jaar geleden al weggelopen. Geen jongeren die kijkt naar NPO3, ouderen trouwens ook niet.

Een programma wat niet per se ‘thuishoort’ op NPO 3, is Boerderij Van Dorst. Een geheel eigentijdse versie van Villa Felderhof. Fris, to the point en met humor gepresenteerd door Raven van Dorst. Kan zo op NPO 1 en dan programmeren (ook zo’n term uit de oudheid) recht tegenover Lago di Beau. 100 procent dat Van Dorst er met de buit vandoor gaat.

Dan NPO 2. Nu het lente is, wordt afgelopen zaterdagavond – ooit de avond om je paradepaardje in te zetten – Wintertijd van good old Harry de Winter (72) weer van stal gehaald. Wat SBS 6 met Wie van de Drie kan, kunnen wij ook, zullen ze gedacht hebben.

Wie het geduld kon opbrengen, kon een uur lang (!) kijken naar Maarten van Rossem (78). Ik ben dol op Maarten van Rossem en luister graag naar hem, maar this is tv man! Tijd dat Hilversum ontwaakt uit zijn winterslaap.

Over de auteur:

Olaf van Rijnsoever werkte vroeger bij tv maar volgt het wereldje nu op gepaste afstand. Nieuwe programma’s, kijkcijfers, AD-bitch Angela de Jong en de laatste VOD ontwikkelingen, vormen nog altijd een bron van inspiratie. Op deze plek zo nu en dan wat bespiegelingen van een betrokken buitenstaander.