Skip to main content

Jonge hond Paul de Leeuw is 60 jaar geworden en kreeg van zijn tv-baas Sander van den Eeden een cadeautje. De bekende documentairemaker Hetty Nietsch (64) nam een duik in het archief, raapte alle bekende fragmenten bij elkaar – van René Klijn, Bob de Rooij tot Adje (was het nou een acteur of niet?) – en maakte een tv-document volgens het bekende recept: vrienden (bij BNNVARA noemen ze dit vakgenoten) roemen de presentator om zijn tot kunst verheven handelsmerk: improviseren.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) houdt nog steeds van Paul de Leeuw maar niet meer van zijn kunstje. De (tv) wereld is veranderd en niet alles wat Paul aanraakt veranderd in goud. Formats moeten van minuut tot minuut worden dichtgetimmerd. Oh wee als er iets onverwachts gebeurd.

Eisenpakket

Ter promotie van het tv-document deelde Paul in de Volkskrant een lijstje van het eisenpakket waaraan zijn laatste programma Busje Komt Zo moest voldoen. Het moest een jongeren publiek aanspreken, het moest uit vaste onderdelen bestaan en er mochten geen oude mensen in de bus worden uitgenodigd. Dat vaste gast en live voice-over Hans Kesting ook al de zestig gepasseerd is, boeit kennelijk niet.

Natuurlijk, Paul weet nog steeds een hoop mensen aan zich te binden. Maar de kijkers die hem (nog) leuk vinden, zijn de kijkers die met hem meegegroeid zijn. Dat zijn oudere kijkers die zijn vastgeroest in oude patronen. In ieder geval geen jongeren. Die vermaken zich ondertussen met één miljard tegelijk op TikTok.

Wereldster Adele

Geen idee trouwens op hoeveel punten het eisenpakket is ingewilligd maar de bus van Paul mag in ieder geval nog een tweede seizoen rondtuffen. Met dank aan wereldster Adele die hij eind vorig jaar voor de zoveelste keer wist te strikken voor een interview. Blijkt urgentie toch meer dan een modewoord uit Hilversum. Dat het gesprek lang niet zo soepel verliep als de vorige ontmoetingen, komt waarschijnlijk omdat de zangeres deze keer ook een eisenpakket op tafel had gelegd: Go easy on me.

Over de auteur:

Olaf van Rijnsoever werkte vroeger bij tv maar volgt het wereldje nu op gepaste afstand. Nieuwe programma’s, kijkcijfers, AD-bitch Angela de Jong en de laatste VOD ontwikkelingen, vormen nog altijd een bron van inspiratie. Op deze plek zo nu en dan wat bespiegelingen van een betrokken buitenstaander.