Skip to main content

Bejaarden doen het goed op tv. Deze week is het vijftiende seizoen van De Slimste Mens weer gestart met het oudste presentatieduo ter wereld: Philip Freriks (74) en Maarten van Rossem (75). De twee zijn door de KRONCRV officieel aangemeld bij het Guinness Book of Records. Ze trokken gelijk 1,5 miljoen kijkers. Soort zoekt soort en dat scoort.

Met pensioen

Ook andere programma’s met ouderen presentatoren doen het goed. Erica Terpstra (76) reist al negen jaar voor omroep MAX de wereld over en weet dan ruim 600.000 kijkers te boeien. Ivo Niehe (73) doet al vijf-en-dertig jaar met veel succes zijn kunstje bij AVROTROS. Meester Frank Visser (68) kan al drie jaar met pensioen maar is sinds zijn overstap naar SBS het kijkcijferkanon van de kwakkelende zender. Wonderlijk.

Vroeger moest je als presentator oppassen als je de vijftig gepasseerd was en de rimpeltjes niet meer weg kon poetsen. Henny Huisman weet daar alles van en kijkt vol jaloezie naar zijn leeftijdgenoten, zich afvragend waar het mis is gegaan. En helemaal als oudere vrouw was je nooit helemaal zeker van je baantje. Kijk naar Nance Coolen, Manuela Kemp, Cilly Dartell, Milika Peterzon en Hanneke Groenteman. Sterren vallen van het doek.

Naast programma’s met oudere presentatoren zijn er ook heel veel programma’s waarin bejaarden de hoofdrol spelen. Ik noem er vijf uit het afgelopen seizoen die het goed tot zeer goed hebben gedaan: The Voice Senior waarin 65+ers proberen de stoelen te laten draaien.

Beter laat dan nooit waarin Gerard Cox (79), Willibrord Frequin (77), Peter Faber (75) en Barry Stevens (75) een roadtrip maakten door Oost-Azië. Carry Tefsen (80), Willeke van Ammelrooy (75) en Ben Cramer (72) deden hetzelfde maar dan in Indonesië in De Gouden Jaren.

SBS deed daar natuurlijk nog een stapje bovenop en ging in 2018 voor de tweede keer De Wereld Rond met 80-jarigen. En ook Martine van Os (62) mag weer op reis met de oudjes in We zijn er Bijna! Succes verzekerd.

Demente bejaarden aan het werk

Hilversum heeft het moeilijk om te overleven en het lijkt erop dat ze de strijd om de jongeren aan zich te binden, definitief heeft opgegeven. Zowel omroep MAX als SBS komen volgend seizoen met een programma waarin (beginnende) demente bejaarden weer aan het werk gezet worden. Onder het mom van ‘een vergeten groep terug te brengen in de maatschappij’, wordt het thema bejaarden TV door zowel commerciële als publieke omroep ongegeneerd uitgemolken. Dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen.