Skip to main content

‘Het interesseert mensen geen zak.’ Dat was de conclusie van een ex-trader van wat zich zoal afspeelt op Wall Street. Gister was de start van een interessante serie op televisie waar geen hond naar gekeken heeft: Planet Finance. Een serie die aantoont hoe de financiële wereld (Planet Finance) is losgeslagen van de werkelijkheid (Planet Earth). Iets meer dan 100.000 mensen hebben de moeite genomen wakker te blijven. Nobody gives a shit. De ex-trader had gelijk.

Er gaat veel geld om in de financiële wereld. Duizenden miljarden dollars en euro’s. Veel meer geld dan er in werkelijkheid is. Er wordt geld gecreëerd, geld verdiend en geld verloren. Ook al bestaat de ‘echte’ beursvloer allang niet meer en is alles vervangen door computers, toch gaat Planet Finance vooral over de oude economie. Een economie die we langzaam achter ons laten omdat we de aarde aan het verwoesten zijn. Planet Finance had daarom meer weg van een aflevering Andere Tijden.

De huidige economie is gebaseerd op het oude geldsysteem: dollars en euro’s. Terwijl de wereld in rap tempo digitaliseert en de vierde industriële revolutie zich aandient, is ons geld nog steeds niet digitaal. Nog niet. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan allerlei digitale munten. Deze Central Bank Digital Currencies maken in 2024 hun opwachting. In China waarschijnlijk al eerder.

In de eerste aflevering van Planet Finance geen woord over deze CBDC’s. Dit centrale bank geld is een cryptovaluta net zoals Bitcoin: de allereerste digitale munt die in 2009 het licht zag. Grootste verschil is dat de digitale euro straks beheerd (én geprogrammeerd) wordt door de Europese Centrale Bank en dat Bitcoin een protocol is van iedereen, voor iedereen. En Bitcoin is gelimiteerd terwijl CBDC’s oneindig kunnen worden uitgegeven.

De Nederlandse media heeft tot nu toe een haat-liefde verhouding met cryptocurrencies en Bitcoin. Zodra je over cryptocurrencies begint, heb je strikt genomen twee soorten reacties. Afkeur of interesse. Aan de ene kant heb je de mensen die het bekende rijtje vooroordelen opsommen. Deze hebben er meestal geen verstand van, maar hebben wel één of twee artikeltjes gelezen. Bitcoin is een piramidespel, Bitcoin verbruikt veel energie, Bitcoin is voor criminelen, zijn dan de populairste opmerkingen die voorbijkomen.

Andere reacties zijn meestal in de vragende vorm. Wat is Bitcoin precies? Waar kan ik Bitcoin kopen? Hoe vind ik een betrouwbare partij of hoe moet ik Bitcoin bewaren? Deze laatste vraag is al een vraag voor gevorderden want de kennis over crypto is vaak nog beroerd.

Is ook niet gek als je bedenkt dat de meeste informatie op nu.nl of in de ‘gewone’ kranten gebaseerd is op relletjes. Fraude, crashes, dieptepunten doen het altijd goed. Hoogtepunten trouwens ook. Maar de gigantisch hoge koers van Bitcoin (niet te verwarren met de waarde) van eind 2021 is alweer een tijdje geleden. Toen bereikte de koers van Bitcoin een recordhoogte van 69.000 dollar en stond het op alle voorpagina’s. Het zette Bitcoin wel op de kaart bij een grotere groep mensen.

Sindsdien is Bitcoin vooral negatief in het nieuws geweest. Wat in mijn ogen totaal onterecht is. Bitcoin is een innovatieve technologie die de vierde industriële revolutie mede mogelijk maakt. Met Bitcoin is het namelijk mogelijk om waarde via het internet te versturen. Want Bitcoin is niet kopieerbaar. Iets wat tot voor kort onmogelijk was in het digitale tijdperk.

Bitcoin bestaat pas 14 jaar en staat nog in de kinderschoenen. Toch gaat de ontwikkeling op de achtergrond razendsnel. Niet voor niets kun je bij Unicef, bij alle grote webshops en bij PayPal al langere tijd betalen met Bitcoin (afgekort als BTC) en bij de grootste universiteit van Amerika is Bitcoin vanaf 2023 een officieel vak.

Kortom, de adoptie groeit en blijft groeien. Net zoals ooit met de mobiele telefoon. Eerst heel langzaam (‘wat moet ik met een mobiele telefoon?’) en daarna snel. Deze ontwikkeling is niet meer te stoppen. Net als een hele grote golf.

Bij Team Olaf Media gaan we graag met de tijd mee en bieden we vanaf 2023 de mogelijkheid aan te betalen met Bitcoin.

Over de auteur:

Olaf van Rijnsoever werkte vroeger bij tv maar volgt het wereldje nu op gepaste afstand. Nieuwe programma’s, kijkcijfers, AD-bitch Angela de Jong en de laatste VOD ontwikkelingen, vormen nog altijd een bron van inspiratie. Op deze plek zo nu en dan wat bespiegelingen van een betrokken buitenstaander.