Skip to main content

Vanavond is het weer zover. Het jaarlijkse feestje waarin Hilversum zich van zijn beste kant laat zien en elkaar allerlei schouderklopjes geeft tijdens het 57e Gouden Televizier-Ring Gala. Maar het feestje wordt de laatste jaren behoorlijk verpest door de regeltjes waarmee het inflatiespook ook tot de Televizier-Ring is doorgedrongen. Wat is de Ring nog waard tegenwoordig?

De Televizier-Ring gaat naar het beste tv-programma van het jaar. En omdat het een publieksprijs betreft, bepaalt het publiek de winnaar. Dus je zou zeggen dat het programma met de meeste kijkers, automatisch de winnaar is. In dat geval zou ‘De Slimste Mens’ met een gemiddelde aantal kijkers van twee miljoen de absolute winnaar zijn. Meeste stemmen gelden. Maar zo simpel is het niet, helaas.

De Slimste Mens is helemaal niet genomineerd en je kan er vanavond dus niet op stemmen en kan dus nooit de Televizier-Ring winnen. Het programma De Bevers (RTL5) is wel genomineerd (nooit van gehoord dus zoek maar even op) naast Het Jachtseizoen van SBS6 en Even Tot Hier van BNN/VARA. Die laatste zou een terechte winnaar zijn, overigens.

Stemmen mobiliseren

Stemmen zijn dus belangrijker dan kijkcijfers. Wat best raar is in een wereld waarin werkelijk alles draait om de kijkcijfers. Om kans te maken op de Televizier-Ring moet je genomineerd zijn en om genomineerd te zijn, kunnen mensen van tevoren hun stem uitbrengen op een shortlist van 25 programma’s. Zo ontstaat een top drie van genomineerden. Dit kan uitsluitend online. Dus hoe beter een programma zijn achterban weet te mobiliseren via social media, hoe meer stemmen. Dat zal vanavond niet anders zijn.

Alhoewel er vanavond nog wel gestemd kan worden door te bellen of sms’en, zullen de meesten er toch voor kiezen hun stem online uit te brengen. Niet alleen makkelijker en sneller. Scheelt je ook nog eens 0,35 cent.

Online achterban

Zo bezien is het logisch dat Het Jachtseizoen van SBS6 een grote kanshebber is vanavond. De presentatoren van Het Jachtseizoen hebben een online achterban (aantal volgers) waar je u tegen zegt. Voordat John de Mol ze een smak geld aanbood, scoorden ze al miljoenen views op YouTube. Dus zij hoeven alleen maar hun volgers te vragen een stem uit te brengen en weg zijn de ouderen kijkers van BNN/VARA. Pech voor Even Tot Hier.

En hier gaat het mis. Want Even Tot Hier heeft óók een miljoenen publiek, maar geen online achterban. Dus minder stemmen. De Televizier-Ring is een ouderwetse prijs waarbij alleen het beoordelingssysteem is mee geëvolueerd met de nieuwe media maar de kijkcijfers ondergeschikt zijn aan het online aantal stemmen. De Bevers was goed voor slechts 100.000 kijkers. Of ik ga kijken vanavond? Hangt van mijn stemming af.

Over de auteur:

Olaf van Rijnsoever werkte vroeger bij tv maar volgt het wereldje nu op gepaste afstand. Nieuwe programma’s, kijkcijfers, AD-bitch Angela de Jong en de laatste VOD ontwikkelingen, vormen nog altijd een bron van inspiratie. Op deze plek zo nu en dan wat bespiegelingen van een betrokken buitenstaander.